Hoeve Stevenshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Stevenshuis

Beschrijving

Hoeve Stevenshuis, confer de huidige kadasterkaart. Ten noorden en ten zuiden met fruitbomen omgeven, ten noorden van een met meidoorn en haagbeuk omhaagde moestuin voorziene, alleenstaande, heden U-vormige hoeve; langgestrekte woonhuisvleugel met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis met dubbelhuisopstand; acht traveeën en één bouwlaag (nok evenwijdig aan de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw, in 1896 verhoogd, confer jaartalankers in noordelijke zijpuntgevel. Verankerde bak- en cementsteenbouw, deels op gecementeerde plint, onder zadel- en lessenaarsdaken (Vlaamse en mechanische pannen, alsook golfplaten; woonhuis met brede dakkapel uit jaren 1960); grotendeels rechthoekige, deels aangepaste muuropeningen met deels bewaard houtwerk; aflijnende overhoekse en rechte muizentanden.

Het complex bestaat uit een woonhuisvleugel ten westen, stallingen ten oosten, die eertijds ook een dwarsschuur omvatten, en een voormalig bakhuis ten zuiden, heden bergruimte, alle gegroepeerd rondom een geasfalteerd erf. Woonhuisvleugel met beluikte vensters op hardstenen lekdrempels, bewaarde getoogde schuurpoort van een dubbele rollaag en een platte laag, alsook verkleinde schuifstaldeur onder betonnen latei tussen twee getoogde stalvenstertjes, waarvan het rechtse eertijds een deur was die toegang verleende naar de koeketel. Zijpuntgevels met vlechtingen, de zuiden met later aangebouwde stal. Achtergevel aan straatzijde met betralied keldergat en bij het dienstgedeelte, later aangebouwde stallen met enkele bewaarde staldeuren.

Parallelle stallingen met voorzetgevel aan erfzijde van circa 1970 en rechts een recent aangebouwd melkhuis; noordelijke zijpuntgevel met houten luik onder dito latei; achteraan, recente aanbouwsels, deels van betonblokken. Ten zuiden, voormalig bakhuis onder ten westen afgewolfd zadeldak, met muuropeningen van na de Tweede Wereldoorlog.

Ten zuiden aan straatzijde, losstaande stallen van na de Tweede Wereldoorlog. Achter de hoeve, ten oosten, twee recente open schobben en kippenhok van na de Tweede Wereldoorlog.

Aan straatzijde, bij de oprit: bakstenen kapelletje, met gecementeerde afwerking, van circa 1933, met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in een getoogde nis en inscriptie: O.L.V. VAN LOURDES/ BID. VOOR. ONS.

• B.P.A. "Herwaardering oude landbouwnederzettingen". Selectie van sites op te nemen in de eerste fase van het B.P.A., onuitg. studie, Peer, 2001, nr. ER 4, afbn.

Auteurs: Pauwels, Dirk