Pastorie van de Sint-Trudoparochie

Historiek

De pastorie gaat grotendeels terug tot de tweede helft van de 19de eeuw, maar is mogelijk ouder in de kern. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op deze plek immers reeds een oudere beplanting voor met twee ondertussen verdwenen losstaande elementen ten oosten van het gebouw.

In 1948 werden herstellingswerken uitgevoerd, met onder meer aanpassingen in de zuidwestelijke aanbouw met keuken en waskamer. In 2000 werden opnieuw herstellingswerking uitgevoerd aan de pastorie en ook aan de achteraan liggende garage met aansluitende berging. De werken gebeurden naar ontwerp van architect P. Stevens uit Hasselt-Kuringen en omvatten onder meer de vernieuwing van het houtwerk, de vervanging van beschadigde gevelstenen, de herstelling van het dak en de herbouw van de oude tuinmuur tussenin.

Beschrijving

De pastorie bevindt zich ten zuidwesten van de kerk. Aan de straatzijde is de pastorie voorzien van een bakstenen muurtje met centraal getrapte pijlers. Dit muurtje dateert uit het interbellum. De pastorie wordt vooraan beschaduwd door grootbladige linden. Links achteraan, ten noordoosten, is het gebouw voorzien van een oude bakstenen tuinmuur met gecementeerde afwerking, een ijzeren hek en een latere garage onder een zadeldak van golfplaten.

Het betreft een alleenstaand neoclassicistisch breedhuis van het dubbelhuistype. Het gebouw telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van mechanische pannen. De nok is evenwijdig met de straat. De pastorie is opgebouwd uit baksteen, afgelijnd met baksteenpilasters en wordt gekenmerkt door de risaliet in de middentravee. Naast baksteen is er hardsteen gebruikt voor de lage plint met afzaat, de doorlopende lekdrempels, de gekorniste kordonlijst bovenaan, de geprofileerde omlijstingen van deuren en panelen op de borstweringen van de tweede bouwlaag.

Op de eerste bouwlaag zijn de vensters rechthoekig, met een vooruitspringende borstwering. De eveneens rechthoekige deur zit vervat in een omlijsting met geprofileerde neuten en druiplijst, waarboven zich een hardstenen plaat bevindt. De achtergevel is eenvoudiger uitgewerkt met rechthoekige muuropeningen.

De zijpuntgevels hebben rechthoekige vensters in de geveltop. Tegen de beide zijgevels zijn lage bouwsels van één travee onder een lessenaarsdak aangebouwd. Elk van deze gebouwtjes is voorzien van een hoekliseen, een betralied rondboogvenster met verdiepte borstwering in een horizontaal doorgetrokken geprofileerde omlijsting van gesinterde baksteen. Opzij en achteraan zijn de bijgebouwtjes voorzien van rechthoekige muuropeningen.

• Beschermingsdossier DL002041, Uitbreiding Sint-Trudokerk, (J. Gyselinck, 1996, digitaal dossier)
  • Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000248, Neogotisch schip van parochiekerk St.Trudo, ommuurde kerkhof en pastorie met onmiddellijke omgeving, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1980).
  • Pauwels D., 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel – Turnhout, p. 305-310.