Laarderkapel of Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Beschrijving

Ook toegewijd aan de Drie Gezusters, de Heiligen Berthilia, Eutropia en Genoveva, die aanroepen werden tegen kinderziekten en moeilijke bevallingen. Opgetrokken op de plek waar eertijds een boom met Mariakapel stond. Diverse inbraken teisterden het bedehuisje, waarbij beelden en klok verdwenen.

Naar het zuiden georiënteerd, aan de hoek van beide straten van twee vierkante bakstenen pijlers waartussen ijzeren toegangshek en vooraan van een portiek voorzien, achteraan door recente linden beschaduwd, wat vervallen, neogotisch bedehuis van drie traveeën met driezijdige sluiting onder verspringende zadeldaken (leien) met noordelijke aandaken, voorzien van schouderstukken en topstuk, alsook vierkantig overhoeks dakruitertje met bekronend smeedijzeren kruis, gebouwd in 1907-08, confer cementen gevelsteen met jaartal 1908 in sluiting.

Baksteenbouw op gecementeerde plint; dito afwerking voor versneden steunberen, deklijsten en afgeschuinde lekdrempels. Omlopende, aflijnende overhoekse muizentand. Lagere en smallere portiek met puntgevelvormige bekroning, waarin een getrapt spaarveld met ingeschreven spitsbogige muuropening; cementen gevelsteen met jaartal 1978, waarschijnlijk verwijzend naar een herstelling of restauratie. Bepleisterd en witbeschilderd interieur van de portiek met opzij twee gecementeerde bankjes, decoratieve cementtegelvloer en korfboogdeur met bewaard hout- en traliewerk met rozetversiering, waarboven houten kruis met beschilderde ijzeren Christusfiguur en bekronend licht gedrukt spitstongewelf. Voorgevel met op elkaar gestelde steunberen en zandstenen spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in de geveltop. Zijgevels geritmeerd door steunberen waartussen lancetvensters. Driezijdige sluiting met overhoekse steunberen en gedichte dito vensters.

Volledig bepleisterd en beschilderd interieur onder gelijkaardig gewelf.

Mobilair: bepleisterd en beschilderd, neogotisch altaar, waarachter gecementeerde Lourdesgrot; decoratieve glasramen; dito cementtegelvloer.

• DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 61, afb.

Auteurs: Pauwels, Dirk