Parochiekerk Sint-Hubertus

Beschrijving

Rondom van een cementstenen stoep en aan straatzijde van een dito toegangsweg met geasfalteerde parking voorziene, met ligustrum omhaagde, zuidoost-noordwest georiënteerde, moderne zaalkerk, gebouwd in 1960, naar ontwerp van de architect Maris (Zonhoven) en op 6 november ingezegend door bisschop Van Zuylen, confer marmeren gedenkplaat in narthex met inscriptie: EXC. AC REV. DOMINUS G.M. VAN ZUYLEN/ EPISCOPUS/ DIE 6 NOVEMBRIS, ANNO DI 1960/ ME CONSECRAVIT/ MGR P.J BROEKX, CUM/ R.D.J. LEYEN PASTORE EM, HIC NOBIS/ DIE 30.8.1960 MORTE SUBITANEA EREPTO/ ET CUM R.D.ANT. MORIS ET OMNIBUS/ INCOLIS HUJUS PAGI ERPEKOM/ ME EREXIT/ COND STEVENS/ HAMONT [onderaan l.]/ ARCH MARIS/ ZONHOVEN [onderaan r.]. Omzetting van traditionele elementen, zoals de spitsboog, in een vernieuwde context, maar hier in een late interpretatie van analoge voorbeelden uit de jaren 1930-40 en verder.

De plattegrond beschrijft een inspringende narthex, een schip van vijf traveeën met in de vierde travee flankerende aanbouwsels voor biechtstoel en zijaltaar, ter hoogte van de vijfde travee twee haaks aangebouwde sacristieën en een rechthoekig inspringend koor van één rechte travee met vlakke sluiting.

Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor afwerking van al dan niet versneden steunberen, afzaat sokkel, afgeschuinde lekdrempels en aanzetstenen; beschilderde metalen ramen; geprofileerde, sterk overkragende houten kroonlijsten; al dan niet geknikte, verspringende zadeldaken (mechanische pannen) met boven het schip, ten zuidoosten, vierkante dakruiter onder tentdak (kunstleien) met smeedijzeren kruis. Voorgevel van narthex met verdiepte, getoogde vleugeldeur met bewaard houtwerk in een afgeschuinde bakstenen omlijsting, waarboven drie gekoppelde lancetvensters. Zijgevels geritmeerd door steunberen, waartussen telkens twee dito vensters. Sacristie en bergruimte met gelijkaardige en enkele rechthoekige muuropeningen, onder meer een keldergat. Zijgevels van koortravee met telkens één lancetvenster. Blinde sluiting. Narthex met vlakke zoldering. Middenbeuk met bepleisterd en witbeschilderd spitstongewelf met ritmerende dito gordelbogen, rustend op kruisvormig geprofileerde bakstenen pijlers op vierkant basement met zandstenen afwerking; gekorniste geprofileerde lijst ter hoogte van de imposten; gelijkaardige pilasters aan uiteinden van schip. Uiterst smalle zijbeuken met vlak plafond en spitbogige gordelbogen, opzij rustend op analoge pilasters. Spitsbogige bakstenen triomfboog. Koor en orgeltribune met gelijkaardige spitstongewelven.

Mobilair: waarschijnlijk in totaliteit uit de bouwperiode van de kerk: gipsen beeld van Sint-Hubertus (?); hoofdaltaar van marmer en ijzer; dienstaltaar met paneel uit voormalige communiebank met de voorstelling van het Lam Gods met kruisvaan, van marmer, smeedijzer en brons; zijaltaar van marmer en zandsteen; houten biechtstoel; orgeltribune met leuning van hout en metaal; figuratieve en decoratieve glasramen met voorstelling van lier bespelende Sint-Cecilia en twee flankerende engelen; gipsen kruisweg; klok, gegoten door de firma Frans Sergeys (Leuven).

• De zeven torens, 15, 2000, p. 41.
  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 68, afb. op p. 76.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Neerpelt, Brussel-St.-Truiden, 1977, p. 20.
  • RUBENS A., Broekx, Pieter Jan, in Nationaal biografisch woordenboek, 4, Brussel, 1970, kol. 107.

Auteurs: Pauwels, Dirk