Stadshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadshoeve

Beschrijving

Mogelijke stadshoeve, heden woning. Rijhuis met enkelhuisopstand; drie traveeën en tweeënhalve bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw, doch met mogelijk oudere kern. Stinissen (1997) noemt dit pand het “eerste huis van Gevers”, naar de tweede bekende eigenaar, Nicolaes Gevers (akte van 1687).

Baksteenbouw op gecementeerde plint; volledig vernieuwd houtwerk. Aflijnende kwartronde daklijst. Getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels, op de begane grond eertijds beluikt, confer ogen. Oostelijke zijpuntgevel met vlechtingen, gedicht rechthoekig venster in geveltop en iets inspringende, originele, lagere, met een overhoekse muizentand afgelijnde aanbouw van één travee en twee bouwlagen onder dito bedaking, met verankerde korfboogpoort van een dubbele rollaag en een platte laag en bekronend rechthoekige venster. Blinde westelijke zijpuntgevel.

• STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 179-180, afbn. 20-21 op p. 165 (met eigenaarsgeschiedenis).

Auteurs: Pauwels, Dirk