Melkerij van Peer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Melkerij van Peer

Beschrijving

Voormalige melkerij, een coöperatieve zuivelfabriek, opgericht door de boeren van Peer en omgeving. In 1927, begin van de verwerking van de melk tot boter en kaas. Later opgeslorpt door Lilac-Zonhoven. Daarop leegstaand en vervallen. In 2001 en volgende, renovatie, herbestemming en uitbreiding met nieuwbouw, een project naar ontwerp van architect Freddy Peeters (Hasselt), namelijk bouwen van 8 koopwoningen in de melkerij, 16 huurwoningen rondom en 22 ondergrondse garages in opdracht van de Vlaamse huisvestingsmaatschappij Landwaarts cvba-Neerpelt.

Wat achterin gelegen, alleenstaand breedhuis uit de eerste helft van de 20ste eeuw; elf traveeën en één bouwlaag onder in augustus 2002 volledig afgebroken en daarop gerenoveerd schilddak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), met thans drie en oorspronkelijk twee dakvensters onder zadeldakje met schild vooraan en twee vierkante, van een tentdakje voorziene dakruitertjes, alsook trapezoïdale bekroning van de middenrisaliet van het centrale, iets hogere diephuis onder wolfsdak.

Baksteenbouw met gecementeerde afwerking onder meer voor overhoekse versneden steunberen en afzaat van plint; gerenoveerde (geprofileerde) houten kroonlijst bij diephuis en dakvensters. Ritmerende lisenen en aflijnende getrapte baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen met oorspronkelijk ijzeren roedeverdeling en traliewerk; trapezoïdale bekroning met rondbogige muuropeningen met aanvankelijk waaiervormige roedeverdeling. Thans overal nieuwe ramen, deuren en leuningen. Centrale sokkel van verdwenen beeld. Analoog opgevatte, doch eenvoudiger zij- en achtergevels met deels aangepaste muuropeningen. Achtergevel met torenachtig volume, ten westen van het diephuis, en afgebroken aanbouwsels, onder meer ronde bakstenen schouw.

Interieur met heden verdwenen, in november 2001 nog aanwezige geglazuurde wandtegels.

• Peer in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, nr. 25.
  • De zeven torens, 6, 1991, p. 42, oude prentkaart; 12, 1997, p. 31-34, afb. op p. 32;17, 2002, p. 12, afb.

Auteurs: Pauwels, Dirk