Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Breedhuis, heden met dubbelhuisopstand; thans twee traveeën en zowel oorspronkelijk als nu twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien); volledig gewijzigde ordonnantie, doch oudere kern teruggaand tot de tweede helft van de 17de eeuw, confer steile dakhelling en gecementeerd zuidelijk aandak.

Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw met getoogd keldergat links; vernieuwd houtwerk. Horizontaliserende kordon vormende lekdrempels en lateien op de tweede bouwlaag, alsook dito blinde fries. Rechthoekige muuropeningen op beschilderde bepleisterde lekdrempels; recente hardstenen trap. Blinde gecementeerde noordelijke zijpuntgevel. Met een rechte muizentand afgelijnde, witbeschilderde achtergevel met rechthoekige muuropeningen en latere aanbouw onder plat dak.

• STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 97-98.

Auteurs: Pauwels, Dirk