Stadshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadshoeve

Beschrijving

Iets opgehoogd breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in zijn huidige ordonnantie met neoclassicistische en neorococo elementen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, doch ouder in kern, confer de oorspronkelijk steilere dakhelling, zuidelijk aandak met vlechtingen en krulankers met dito spie in de sinds 1981 gecementeerde zuidelijke zijpuntgevel.

Na 1981, verbouwing van de volledige begane grond tot winkelpui met behoud doch verlaging van de vensters. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw op van imitatievoegen voorziene plint, behouden houtwerk op de tweede bouwlaag. Gevelversiering door middel van geprofileerd paneelwerk op de bovenverdieping, eveneens op de borstweringen aldaar. Horizontaliserende blinde fries. Beneden eertijds beluikte (confer ogen), rechthoekige en boven getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels, op de gelijkvloerse verdieping verlaagd (confer supra) met hergebruik van de oorspronkelijke lekdrempels en voorzien van een geprofileerde druiplijst met sierlijke sluitsteen bestaande uit rocailles, bladwerk en vrucht. Eenvoudiger, met rechte muizentand afgelijnde, gecementeerde achtergevel, met rechthoekige bovenvenster onder houten latei, latere aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten) en originele haakse, analoog afgelijnde, ten westen gecementeerde aanbouw, in het verlengde voorzien van een later lager aanbouwsel van witbeschilderde baksteen onder lessenaarsdak (golfplaten). Ten zuiden van de woning aansluitend, analoog afgewerkt poortgebouw met hoeklisenen en korfboogpoort.

• DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 25.
  • STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 93-94.