Hoekhuis, hotel De Rode Leeuw en café

Beschrijving

Hoekhuis van thans vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw met mogelijk oudere kern; oostelijke zijgevel met vlechtingen en aandak met schouderstukken en schouw als topstuk.

Met gewone en krulankers met dito spie verankerde baksteenbouw, in Kattestraatje op gecementeerde plint; kroonlijst en houtwerk grotendeels vervangen door aluminium. In de tweede helft van de 19de eeuw bepleisterde en beschilderde, van imitatievoegen en geprofileerde daklijst voorziene voorgevel. Aangepaste begane grond. Rechthoekige bovenvensters in beschilderde bepleisterde omlijstingen met sluitsteen en paneelwerk. De oostelijke zijpuntgevel met jaartalanker 4, betralied rechthoekig keldergat, twee rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels, beneden eertijds beluikt, confer ogen, boven onder ijzeren I-balk, en twee kleinere venstertjes in geveltop. Van straatzijde deels zichtbare achtergevel, later deels aangepast, confer rodere baksteen, met analoge, van pvc voorziene muuropeningen en daklijstbalkjes. Achteraan, latere aanbouw, confer bouwnaad, heden nummer 14 B. Aansluitend, eveneens later, haaks dienstgebouw onder zadeldak (golfplaten), met rechthoekige muuropeningen, waarvan één onder ijzeren I-balk.

• Peer in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart nr. 36.
  • GERITS J., Historische steden in Limburg, Brussel, 1989, prentkaart van ca. 1900 op p. 184.
  • STINISSEN J., Huizen en mensen van Peer-centrum van ca. 1650 tot 1795, Peer, 1997, p. 34-36, afb. 3 op p. 15 met originele begane grond (tevens eigenaarsgeschiedenis).

Auteurs: Pauwels, Dirk