Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Ten zuiden van een parking van betonklinkers voorziene, alleenstaande woning, naar verluidt naar ontwerp van architect J. Dreesen (Bree) volgens plannen van 1937. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde schild- en zadeldaken (mechanische pannen).

Witbeschilderde baksteenbouw met grotendeels bewaard houtwerk. Afwisselende volumewerking door combinatie van breed- en diephuis, verspringende dakpartijen met markante schouwen, middenrisaliet, afgeronde erker ten westen en originele aanbouw ten noorden. Grotendeels rechthoekige muuropeningen op geglazuurde lekdrempels met alternerend metselverband op de borstweringen. De hoekstijl van het linkerbenedenvenster is afgerond. Deurportiek met typische trapezoïdale bekroning, ten westen geflankeerd door een vierkante pijler met uitstekende banden. Oostgevel met enkele betraliede keldervensters en drie patrijspoorten. Analoge doch veel eenvoudiger achtergevel met latere aanbouw onder plat dak, confer bouwnaad.

• AERTSSEN J., Meegedeelde gegevens, oktober 2002.

Auteurs: Pauwels, Dirk