Filip Neri Middenschool

Beschrijving

Voorbeeld van het zogenaamde brutalisme, opgetrokken in 1962-65 naar ontwerp van architect A. Hoppenbrouwers (Brussel). Haaks op de straat georiënteerd gebouw van tien traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Ten zuiden van het complex, speelplaats met betonklinkers, overwegend naaldbomen en zitbanken, waarvan een deel onder afdak met golfplaten dak.

Overwegend gebruik van beton voor structurele elementen zoals hoekpartijen, basement, horizontaliserende goten, balustrade bovenaan en toegang; gebruik van baksteen voor vullingen; donkerkleurig houtwerk. Brede rechthoekige muuropeningen. Analoge zijgevels en achtergevel, laatstgenoemde met in de zevende traveeën een haakse aanbouw van één bouwlaag.

Interieur met gangen ten zuiden en klaslokalen ten noorden; trappenhuis in de derde travee met steektrappen van beton met houten leuningen.

In 1995, ten zuiden, aanbouw van drie traveeën en drie bouwlagen, van lichtere baksteen, naar ontwerp van architect R. Smolders (Zolder), die ook tekende voor de haakse aanbouw in de derde travee achteraan en de aansluitende parallelle vleugel met secretariaat en leraarslokaal, waardoor ten noorden een binnentuintje ontstond.

• VAN LOO A., red., Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003, p. 353.

Auteurs: Pauwels, Dirk