Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis in eclectische stijl met cottage-allure en art-deco-inslag, van 1934 en naar ontwerp van architect Dubois (Leopoldsburg ?), volgens mededelingen van de huidige bewoner en zoon van de bouwheer.

Aan straatzijde, ligustrumhaag, twee recente bakstenen pijlers en een dito ijzeren inrijhek. Wat achterin gelegen in een ruime tuin. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken (mechanische pannen) met linkerdakschild en -dakkapel onder plat dak. De linkertravee vormt een breed-, de rechtertravee een diephuis.

Baksteenbouw op breukstenen sokkel met bepleisterde en beschilderde afwerking voor lateien en puntgevel van het diephuis in pseudo-vakwerk; grotendeels bewaard houtwerk, onder meer schoorstuk van de deurluifel (tichelen) en roedeverdeling met gekleurd glas voornamelijk in de bovenlichten, evenwel vernieuwde kroonlijst. Driezijdige erker van het diephuis met bekronend balkon met ijzeren, van een typische spiraalvormige decoratie voorziene leuning en deurvenster. Rechthoekige muuropeningen op afgeschuinde, bruin geglazuurde lekdrempels, deels met afgeronde bovenhoeken en onder typische getrapte lateien. Deur met bewaard sierlijk traliewerk, dito glas-in-lood-venstertje, bordestrap en flankerend afgerond bepleisterd muurtje. Analoge doch eenvoudiger zijgevels en achtergevel. De oorspronkelijk blinde, thans van een recent benedenvenster voorziene rechterzijgevel vertoont sporen van tijdens de hevige gevechten in september 1944 voorgevallen obusinslagen.

Achteraan, eertijds losstaand bakstenen dienstgebouwtje onder zadeldak (nok parallel met de straat, dito pannen), namelijk achterkeuken en berging, later verbonden met het woonhuis, confer bouwnaden.

Auteurs: Pauwels, Dirk