Burgerhuis in cottagestijl

Beschrijving

Burgerhuis in cottagestijl, van 1928, confer gevelsteen boven de deur met inscriptie: ANNO 1928/ P[AREDIS]-E[ERDEKENS], alsook hetzelfde jaartal in de gecementeerde stoep vooraan rechts. Wat achterin gelegen in een ruime tuin. Aan straatzijde, ligustrumhaag en twee bakstenen pijlers met gecementeerde afwerking en getrapte bekroning. Naar ontwerp van architect Dubois (Leopoldsburg ?), volgens mededeling van de huidige eigenaars. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, plundering en beschadiging door kogelgaten.

Woning met dubbelhuisopstand; drie traveeën en één bouwlaag onder gecombineerde zadeldaken (mechanische pannen) met één centrale dakkapel onder plat dak. De twee uiterste traveeën vormen een diep-, de middelste travee een breedhuis.

Baksteenbouw op natuurstenen sokkel met bepleisterde en beschilderde afwerking voor de puntgevels van de diephuizen in pseudo-vakwerk; grotendeels bewaard houtwerk, onder meer schoren van het centrale afdak en roedeverdeling. Rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels onder ijzeren I-balken met rozetten. Analoge, doch eenvoudiger zijgevels en achtergevel met bovenvensters onder houten lateien. Linkerzijgevel met oculus op de eerste bouwlaag. Blinde rrchterzijgevel met één anker.

Achteraan, originele aanbouw, onder meer keuken en toilet, met rondboogvormige achterdeur met flankerend oculus. Het niet verbouwde interieur omvat een centrale hal, met aansluitende eetkamer, links een bureau aan straatzijde en een kamer achteraan, rechts een fumoir aan straatzijde en een salon verderop. Centraal op de tweede bouwlaag bevindt zich een mansardekamer, geflankeerd door twee zolders. Het linker diephuis is onderkelderd.

Achteraan rechts van het erf, losstaand voormalig washuis en bergruimte onder zadeldak (nok parallel aan de laan, dito pannen), met toegevoegde garage onder golfplaten.

• HAZEVOETS, Meegedeelde gegevens, 2004.

Auteurs: Pauwels, Dirk