Kapel van het gehucht Sonnis

Beschrijving

Een hulp- of bijkerk, eertijds parochiezaal en ontmoetingscentrum. Waarschijnlijk werden begin jaren 1950, ten tijde van pastoor Vandevoort, plannen gesmeed om op het Sonnis een kerkje te bouwen. Op 10 december 1956 kwam de officiële goedkeuring van het bisdom Luik. Bouwperiode van juni tot december 1957 en inzegening in het voorjaar van 1958.

Aan een geasfalteerd plein in de Sonnisstraat gelegen, georiënteerd bedehuis van baksteen, opgetrokken in 1957 naar ontwerp van architect P. Ceelen, confer hardstenen gedenksteen rechts in voorgevel met inscriptie: TERWIJL Z. EXC. MGR. KERKHOFS/ BISSCHOP WAS VAN LUIK/ Z.E.H. VAN GAAL J. PASTOOR EN/ BREUGELMANS H. BURGEMEESTER/ VAN HELCHTEREN/WERD DEZE KAPEL GEBOUWD DOOR/ BOUWKUNDIGE CEELEN P. EN/ AANNEMER KENENS H./ NAMENS/ HET SONNIS GANS HELCHTEREN/ 7 JULI 1957.

Gebruik van hardsteen voor afwerking van versneden steunberen en bekronend kruis op toren; witbeschilderde cement of beton voor luifel en latei van portaal met bekronend kruis, alsook voor schouderstukken; kunstleien voor verspringende zadeldaken (nok parallel aan het straatje); vlakke bedaking voor toren en nevengebouwen.

De plattegrond beschrijft een inspringende narthex, een later aangebouwde rechthoekige zuidwesttoren, een schip van vier traveeën, een eveneens inspringend koor van één rechte travee met twee nevengebouwen en vlakke koorsluiting. Narthex met rechthoekige vleugeldeur met bewaard houtwerk en ijzerbeslag. Voorgevel van narthex en zijgevels met keperboogvormige vensters op afgeschuinde lekdrempels en met ijzeren roedeverdeling.

• MAEX Th., HENDRIKS G. & PUT L., Helchteren. Onder Trudo’s toren. Een eeuw de kerk in ‘t midden, Helchteren, 1997, p. 47-49, afbeeldingen op p. 49.

Auteurs: Pauwels, Dirk