Vrijgezellenwoonst ontworpen door I. Isgour

Beschrijving

Falanstère of vrijgezellenwoonst voor alleenstaande mijnwerkers. Dit sober vooruitstrevend gebouwencomplex werd in 1956 opgericht naar ontwerp van architect I. Isgour (Brussel). Het werd vrij ingeplant tussen de bomen op een groot perceel aan de rand van de tuinwijk Meulenberg en werd door de stad Antwerpen aangekocht als logementshuis voor hun openluchtschool.

Het geheel bestaat uit drie slaapblokken van twee bouwlagen met telkens twintig slaapkamers en een hoofdgebouw, met eetzaal, keukens, diensten en conciërgewoning, van één bouwlaag.

Donkere baksteenbouw op hardstenen sokkel onder platte daken, met metalen ramen en gebruik van glastegels en beton voor structurele onderdelen. De passage die de gebouwen verbindt, is overdekt met merkwaardige gebogen betonnen schalen, gedragen door bakstenen pijlers.

• DRIESSEN S. 1999: Isia Isgour, architectuur (tent.cat.), Houthalen-Helchteren, 10.
  • VAN DOORSLAER B. 2002: Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Hasselt, 126.
  • VAN SYNGHEL K. 1999: Isa Isgour treedt uit schaduw van geschiedenis, De Standaard 26-27 juni, 12.

Auteurs: Pauwels, Dirk