Traditionele personeelswoningen

Beschrijving

Woningen voor hogere bedienden, dito kaderleden of ingenieurs. Schuin ten opzichte van de straat gelegen, onderling licht verschillende, veelal spiegelbeeldig opgestelde, traditionele eenvoudige bakstenen woningen met cottage-allure van 1938-40; drie traveeën en twee bouwlagen met enkelhuisopstand.

Nummer 25 hangt heden af van het tehuis voor kinderen met gedragsmoeilijkheden (Wildrozenstraat nummer 17). Nummer 26 was eertijds de pastorie en huisvest thans het parochiesecretariaat. De éne travee vormt een breedhuis, de twee overige traveeën vormen een diephuis. Verspringende volumes, hoge bedaking met dakkapellen en schoorstenen. Puntgevel met rechthoekige erker en flankerende portiek met bordestrap. Zijgevels met originele aanbouwsels onder plat dak waarin soms garage. Achtergevels met van een dubbele steek voorziene bordestrap bij nummers 12 en 26, trap naar kelderverdieping en bloembakken bij nummers 1 en 25, alsook recente aanbouw bij nummer 11.

Van nummer 1 in de Wildrozenstraat kon het interieur worden bezocht. Bewaarde terracotta- en cementtegelvloeren. Houten bordestrap. Granitovloer in badkamer.

• VAN DOORSLAER B. 2002: Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Hasselt, 125.

Auteurs: Pauwels, Dirk