Directeurswoning Villarosa

Beschrijving

Voormalige woning van de directeur bovengrond, thans Villarosa, zie ijzeren inscriptie vooraan. Monumentaal breedhuis, aan straatzijde voorzien van een bakstenen muur met ijzeren hek en een dito inrijhek tussen bakstenen pijlers met hardstenen afwerking. In een ruime tuin gelegen, eertijds vooraan van een rozentuin voorzien dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder tentdak (mechanische pannen) met vooraan een dakvenster en elders een paar dakkapellen onder plat dak, volgens huidige bewoonster in 1964 voltooid naar in Brussel opgemaakte plannen van 1940-41.

Baksteenbouw in een heldere tint; gebruik van donkerder baksteen voor sokkel en borstweringen met alternerend metselverband; deels bewaard houtwerk, onder meer van metalen schoren voorziene, geprofileerde kroonlijst en voordeur met traliewerk; typische buisleuningen bij de (bordes)trappen. Getrapt middenrisaliet. Rechthoekige muuropeningen op geglazuurde lekdrempels, met deels vernieuwde, zowel houten als metalen ramen, op de tweede bouwlaag vooraan met centrale bloembak. Deurportiek met rode terracottategels en twee flankerende bloembakken. Linker zijgevel met enkele baksteenversieringen in de vorm van ruiten in alternerend metselverband. Rechter zijgevel met originele aanbouw van één bouwl. met bekronend terras en garage op kelderniveau, alsook oprijzende tweede dito aanbouw, de trapkoker. Achtergevel met analoge aanbouw met terras, alsook trap naar kelder.

Interieur: inkomhal met terracotta- en zwarte tegels; houten bordestrap; parketvloer in woonkamer.

• VAN DOORSLAER B. 2002: Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Hasselt, 125.

Auteurs: Pauwels, Dirk