Zusterklooster ontworpen door I. Isgour

Beschrijving

Voormalig zusterklooster, thans gemeentelijk wijkcentrum met ruimte voor vluchtelingenopvang en KSJ Houthalen, een repetitielokaal van de Koninklijke Harmonie De Eendracht Meulenberg, een bibliotheek, het Jeugdhuis Meulenberg (nummer 12 A), alsook een aangebouwde moskee. Het werd opgetrokken voor de uit Houthalen-centrum afkomstige zusters van Sint-Filippus Neri, die op Meulenberg de kleuter- en meisjesschool organiseerden. De zuster- en broederklooster (Saviostraat nummer 39) volgens Isgours oorspronkelijk ontwerp de schakel vormen tussen de lagere jongens- en meisjesschool (Saviostraat nummer 37) en de kleuterschool (Elzenstraat nummer 9).

Het zusterklooster werd uiteindelijk meer ten zuiden op een nieuw terrein opgetrokken. Sober meer vooruitstrevend gebouw bestaande uit drie haakse vleugels van twee bouwlagen, daterend van 1956 en naar ontwerp van architect I. Isgour (Brussel). Op 4 oktober 1956, eerstesteenlegging. Op 17 februari 1958, inwijding door Monseigneur Van Zuilen. In 1970 verhuisden de zusters naar een huurhuis op de Koolmijnlaan en het klooster werd in 1974 omgebouwd tot een dienstencentrum, terwijl de kapel een moskee werd voor de Marokkaanse gemeenschap.

Baksteenbouw met gebruik van het modernere beton voor structurele elementen als overkragende kroonlijst en luifels; gebruik van ijzerzandsteen van onregelmatige vorm voor de kelderverdieping; metalen ramen en deels bewaard houtwerk. Isgour maakt ook hier volop gebruik van het natuurlijke reliëf van het terrein. Zo is de kelder onder de eetzaal van buitenaf ten zuidwesten toegankelijk. De rechthoekige muuropeningen zijn accuraat gepositioneerd. Het ingebouwd portaal wordt geaccentueerd door een opvallende slanke luifel van gewapend beton die een kruis symboliseert, alsook door een betonnen muurvlak dat speels wordt verlevendigd door ronde en vierkante glastegels.

De voormalige functies behelsden op de gelijkvloerse verdieping: directie, spreekruimte, bibliotheek, enkele kamers en de traphal. De gang aan de zijde van de kloostertuin geeft aan de zuidwestelijke zijde toegang tot de eetzaal in de rechtervleugel, aan de noordoostelijke zijde is er een passage die leidde naar de voormalige kapel in de linkervleugel, die in de jaren 1990 werd afgebroken en vervangen door de huidige moskee. Hierdoor werd het voormalige klooster volgens K. Van Synghel (1999) “op een onaanvaardbare manier kapot verbouwd”. Op de tweede bouwlaag zijn de overige kamers ondergebracht, zestien in het totaal.

• DRIESSEN S. 1999: Isia Isgour, architectuur (tent.cat.), Houthalen-Helchteren, 10.
  • S.N., s.d.: Parochie Sint-Lambertus. Meulenberg 1948-1988, s.l., zonder paginanummering.
  • VAN DOORSLAER B. 2002: Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Hasselt, 126-127.
  • VAN SYNGHEL K. 1999: Isa Isgour treedt uit schaduw van geschiedenis, De Standaard 26-27 juni, 12.

Auteurs: Pauwels, Dirk