Woning Franssens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Franssens

Beschrijving

Woning Franssens, genoemd naar de eerste bewoner Justin Franssens, ingenieur elektriciteit bij de koolmijn van Houthalen. Op 9 oktober 1944, aankoop door de koolmijn en daarop verhuring; verkoop in 1952, 1973 en 1995. In de acte wordt melding gemaakt van de onderhoudsvoorschriften voor tuin en hagen, zoals die van toepassing waren voor alle mijnwoningen. Renovatie- en kleine aanpassingswerken volgden.

Eertijds vooraan van een muurtje met poortje voorziene, "kubistisch-expressionistische" alleenstaande woning met enkelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, daterend van 1932 volgens de huidige eigenaar.

Bepleisterde en witbeschilderde baksteenbouw met betonskelet op verhoogde begane grond en op vooraan inspringende, grijsbeschilderde sokkel met van later traliewerk voorziene keldervensters. Bewaard houtwerk van muuropeningen vooraan en van de geprofileerde kroonlijst.

Afwisselende volumewerking door verspringende gevels, van een betonnen luifel voorzien balkon op de tweede bouwlaag rechts vooraan en door de veranda achteraan. Rechthoekige vensters op zwart geglazuurde lekdrempels met rolluiken van aluminium in plaats van de oorsponkelijke van hout. Rondboogportiek in een typische getrapte omlijsting met steektrap en bordes van granito, latere metalen leuning en originele rondboogdeur.

Blinde oost- en quasi blinde westzijgevel. Achtergevel met analoge trap met dito leuning, waarnaast een kelderluik. De woning is volledig onderkelderd, enkel onder de keuken is er een kruipkelder.

Interieur naar verluidt met inkomhal, waarop een met een rechthoekige lichtkoepel voorziene trapkoker aansluit, vleugeldeur tussen hal en woonkamer, regenwaterreservoir net onder het dak en boven twee ingebouwde kasten, dat het toilet op de begane grond van water voorzag; granitovloeren.

• EERDEKENS M., Meegedeelde gegevens, Houthalen-Helchteren, 2003.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Aanvullende informatie

Deze modernistische woning werd ontworpen door architect Simon Willems. Willems was de schoonbroer van opdrachtgever Justin Franssens. Hij was op dat moment pas afgestudeerd als ingenieur-architect met als specialisatie gewapend beton, en kende een grote fascinatie voor het werk van Le Corbusier. De woning voor zijn zus en schoonbroer was zijn eerste realisatie.

• Informatie verkregen van de eigenaar (september 2022).