Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Aan straatzijde van een bakstenen muurtje met ijzeren hekken tussen pijlers met hardstenen afwerking voorziene, in een ruime tuin gelegen, alleenstaande voormalige onderwijzerswoning, volgens mondelinge mededeling van de huidige bewoonster en dochter van de onderwijzer van 1938-39 en naar ontwerp van architect H. Vandekerkhoven (Genk).

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde schild- en zadeldaken (kunstleien). Baksteenbouw met deels bewaard, doch grotendeels door kunststof vervangen houtwerk; vernieuwde overkragende kroonlijsten.

Afwisselende volumewerking door combinatie van breed- en diephuis, verspringende deels manke daken met markante schouwen, halfronde erker ten westen en originele aanbouw onder plat dak ten noorden met van een ijzeren leuning voorzien balkon. Zuidelijke puntgevel met alternerend metselverband tussen beide bouwlagen en bakstenen versiering in de vorm van driehoeken en ruiten in de geveltop. Rechthoekige muuropeningen op afgeschuinde lekdrempels. Deur onder betonnen luifel met bekronend balkon, waarvan de borstwering is afgewerkt met zwart geglazuurde tegels.

Achteraan in de tuin, ten noordoosten, losstaande garage onder plat dak.

Auteurs: Pauwels, Dirk