Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Onrust

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-77) wordt al een kapelletje aangeduid op een verbindingsweg tussen Grote Baan en Kleine Heresteeg. Nabij dit gebouw stortte tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog een Duits vliegtuig met twee piloten neer. Op 15 december 1979, tijdens een storm, werd door een nabije oude lindeboom de oorspronkelijke kapel vernield, die blijkens jaartalankers van 1688 dateerde.

In 1980, bouw enkele meters verder van een nieuw kapelletje als een moderne kopie van het oude. Op 20 september 1980, inhuldiging en inzegening. In 1987 werd op de voorgevel een gedenkplaat aangebracht met inscriptie: AANDENKEN AAN/ FRANS BREUGELMANS/ BEZIELER VAN DE RESTAURATIE/ VAN DEZE KAPEL/ 28.09.86/ DE HEEMKRING.

Ten zuiden door een linde beschaduwd, rondom van betonklinkers voorzien, noord-zuid georiënteerd, rechthoekig bakstenen bedehuis onder zadeldak (kunstleien) met van een centrale driepas voorziene windborden en bekronend smeedijzeren kruis en windvaan. Rechthoekige deur onder houten latei met inscriptie: IN 1688 GEBOUWD, OP 15/12 1979 DOOR STORM VERWOEST,/ HEROPGEBOUWD DOOR GEMEENSCHAP LAAK EN GEMEENTEBESTUUR/ IN 1980. Blinde zijgevels en sluiting. Interieur van snelbouwsteen.

Mobilair

Olmenhouten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Onrust (waarschijnlijk eind 13de eeuw), eertijds in de kerk van Laak, volgens M. Martens in 1959, na diefstal in 1976 vervangen door een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en na de heropbouw van de kapel door de huidige gipsen Onze-Lieve-Vrouw van Smarten.

• BROUWERS L. & BOGAERTS W., Kapelletjesroute van Houthalen-Helchteren, Houthalen-Helchteren, s.a. p. 9, afbeelding.
  • FRÈRE J., Limburgsche volkskunde, Hasselt, 1928, p. 203-204.
  • MARTENS M., Hoe Sint-Kwinten zijn plaats in de kerk van Laar (sic, eigenijk Laak) (Houthalen) verloor, in Limburg, 38, 1959, p. 16.
  • MERTENS J., Geschiedenis van Houthalen. Studie van het dorp en de parochie tijdens het Oud Regime, Houthalen-Helchteren, 1983 (met verdere bibliografie), p. 101, 116, 125.
  • MERTENS J., Het O.L.Vrouwekerkje van Laak onder Houthalen & zijn omgeving 1230-1988 n.a.v. de restauratie van het gebouw, onuitg. studie, Houthalen-Helchteren, ca. 1988, p. 2, 22,23.

Auteurs: Pauwels, Dirk