Hoeve Jan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Jan

Beschrijving

Hoeve Jan, thans taverne. Gelegen ten zuidoosten van hogergenoemde Meulebeek. Vooraan van een recent terras voorziene, alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur; zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de - begin 20ste eeuw, daar in de Atlas van de Buurtwegen (1845) op deze plaats nog geen bebouwing is aangeduid.

Bepleisterd en beschilderd stijl- en regelwerk op gepikte stoel, met waarschijnlijk deels lemen vullingen en sporadisch versteend. Beluikte rechthoekige muuropeningen met deels bewaard houtwerk. Eertijds was het tweede venster ook een deur, confer oude foto. Volgens dezelfde foto was de staldeur vroeger niet geflankeerd door twee venstertjes, zoals thans. Blinde rechter zijpuntgevel met waarschijnlijk latere aanbouw onder lessenaarsdak (dito pannen). Gelijkaardige, deels aangepaste achtergevel met een paar venstertjes in houten kozijnen en twee recente haakse aanbouwsels onder zadeldak (dito pannen). Achteraan het erf, parallel bakstenen dienstgebouw “in stijl”.

• MERTENS J., Geschiedenis van Houthalen. Studie van het dorp en de parochie tijdens het Oud Regime, Houthalen-Helchteren, 1983 (met verdere bibliografie) afb. op p. 44, oude prentkaart op p. 250.

Auteurs: Pauwels, Dirk