Sint-Leonarduskapel van Kwalaak

Beschrijving

De kapel wordt vermeld in een rekening van de Houthalense kerkfabriek van 2 april 1631: van capell tot Qualyc. Opgetrokken ter ere van Sint-Leonardus, patroon van de landbouwers en schutsheilige tegen veeziekten.

In 1878 verkreeg men door toedoen van Monseigneur Doutreloux, bisschop van Luik, een zilveren reliekschrijn dat al in 1879 werd gestolen en pas in 1970 werd teruggevonden.

Omwille van de verbreding van de Herebaan-Oost en de Sint-Leonardusstraat werd de kapel in 1952 afgebroken en heropgebouwd. Eind augustus van dat jaar, inwijding door deken Kesters van Peer. Twee keer per jaar werd (wordt) er ook feest gehouden: op 6 november, Sint-Leonardusfeest, en op Pinkstermaandag. Op de Kruisdagen ging in deze bedevaartplaats de processie uit.

Het nieuwe bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen) met vierkant dakruitertje zet traditionele kenmerken als de spitsbogige muuropeningen om in een vernieuwde context. Het omvat beelden van Sint-Leonardus en Onze-Lieve-Vrouw.

• BROUWERS L. & BOGAERTS W., Kapelletjesroute van Houthalen-Helchteren, Houthalen-Helchteren, s.a., p. 11, afbeelding.
  • MERTENS J., Geschiedenis van Houthalen. Studie van het dorp en de parochie tijdens het Oud Regime
  • MERTENS J., Het O.L.Vrouwekerkje van Laak onder Houthalen en zijn omgeving 1230-1988 naar aanleiding van de restauratie van het gebouw, onuitg. studie, Houthalen-Helchteren, circa 1988, p. 2.
  • S.N., Parochie Sint-Lambertus. Meulenberg 1948-1988, s.l., e.a., zonder paginaopgave, afbeelding van het interieur.

Auteurs: Pauwels, Dirk