Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Voormalig hotel, thans leegstaand. Hoekhuis van telkens vier traveeën aan weerszijden van de drie afgeschuinde hoektraveeën en drie bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken (mechanische pannen) met een paar dakkapellen onder plat dak, volgens buurtbewoners uit de jaren 1930-40.

Baksteenbouw op sokkel in alternerend metselverband, de hoektraveeën op hardstenen plint; betonnen afwerking van winkelpui. Overkragende houten kroonlijst aan de zijtraveeën. Rechthoekige muuropeningen op originele geglazuurde lekdrempels, beneden op nieuwe hardstenen lekdrempels. Ramen en deuren van kunststof. Rijker uitgewerkte, van een getrapte bekroning voorziene hoektravee met drie tweezijdige erkers op tweede en derde bouwlaag, ingebouwd portaal met cementtegelvloer in geometrisch patroon en naar de zijtraveeën doorlopende, getrapte puilijst waaronder van doorlopende tussendorpels en lekdrempels voorziene bovenlichten met gekleurd glas in lood met geometrisch patroon.

Links en rechts van het hoekhuis werden volgens dezelfde mondelinge bron in de jaren 1950-60 analoge lagere aanbouwsels opgetrokken, confer bouwnaden.

Auteurs: Pauwels, Dirk