Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa uit 1912 ontworpen door architect Luyten voor de uit Nederland afkomstige cigarier Jacques Geurts. De gevelsteen rechts van deur met inscriptie "H.G. 1912" verwijst naar de eerste steenlegging door diens vader Hendrik Oswald.

Aan straatzijde van een recent ijzeren toegangshek, nieuwe taxus- en oude ligustrumhaag voorziene villa van 1912; zes traveeën en één bouwlaag onder gecombineerde, deels geknikte zadeldaken, met sierlijke windborden op schoren en bolbekroning met windvaan bij het diephuis links en één dakkapel onder ingesnoerd naaldspitsje met bolbekroning bij het breedhuis rechts.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde, van imitatievoegen voorziene plint; gebruik van gele baksteen voor muurbanden, ter hoogte van hardstenen lekdrempels, tussen- en bovendorpels, boogruggen en aflijnende rechte muizentand met dropmotief; bewaard houtwerk, o.m. geprofileerde kroonlijst; één ruitvormig anker bij diephuis. Getoogde en rondbogige muuropeningen met sierlijke roedeverdeling boven- en onderaan, waarin gekleurd glas; fraaie geglazuurde tegels met art-nouveau-inslag in de boogvelden, voorzien van gestileerde bloemen en eikenbladeren; deur met behouden traliewerk en hardstenen trap. Eenvoudiger zijgevels en achtergevel. Achteraan, originele lagere haakse aanbouw onder dito zadeldak, met rechte muizentand, deels aangepaste en deels latere muuropeningen.

Achteraan ten westen, losstaand haaks dienstgebouw van verankerde baksteen, aan straat- en rechterzijde gecementeerd, onder zadeldak (golfplaten); aangepaste muuropeningen.

• Informatie verkregen door Dhr. Meuwis, mail d.d. 3/12/2009.

Auteurs: Pauwels, Dirk