Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis; heden zeven traveeën en één bouwlaag onder aan straatzijde afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), van 1786, confer jaartal van gesinterde baksteen in de rechter zijgeveltop, maar mogelijk ouder in kern daar reeds als omhaagde langgestrekte bouw aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77).

In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt ten zuidwesten nog een heden verdwenen, klein vierkant dienstgebouwtje voor. Her en der aangepaste baksteenbouw, confer diverse tonen, op gecementeerde plint; krulankers met dito spie; deels bewaard, weliswaar later houtwerk. Grotendeels later aangepaste rechthoekige muuropeningen op gecementeerde lekdrempels, deels onder houten lateien en met gecementeerde dagkanten, het linkervenster betralied en eertijds beluikt. Twee schuifpoorten. Recente westelijke zijpuntgevel van betonblokken, met eertijds in verlengde aangebouwde tweede hoeve, confer bewaard muurpand met bouwnaad, heden een door enkele oude linden beschaduwd, vooraan van een ronde gecementeerde waterput voorzien, losstaand, volledig “in stijl” recent heropgebouwd woonhuis met volledig gewijzigde ordonnantie en dito muuropeningen, onder zadeldak (mechanische pannen).

Oostelijke zijgevel met vlechtingen, twee kozijnen in geveltop, licht getoogd benedenvenster en latere aanbouw die de verbinding maakt met het nieuwe woonhuis aan straatzijde. Achtergevel met latere aanbouwsels van baksteen en betonblokken, onder meer stallingen, één onder doorlopend dakschild, twee onder lessenaarsdaken (golfplaten).

Moestuin achter het woonhuis. Losstaande, deels verankerde en aangepaste, van de tweede helft van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw daterende, bak- en cementstenen dienstgebouwen onder al dan niet manke zadeldaken (Vlaamse, mechanische pannen en golfplaten), met rechthoekige muuropeningen; deels bewaard houtwerk, onder meer lateien.

Tegenover de hoeve ten zuiden, voormalige stallingen. Tegenover de gerenoveerde hoeve ten zuiden, haakse dwarsschuur en stallen, met zuidelijke aanbouw onder lessenaarsdak en rechthoekig uilengat in de noordzuidelijke zijpuntgevel.

Aan straatzijde ten zuiden, nog later dienstgebouw, vermoedelijk stallingen, deels van betonblokken, met bewaarde poort en schuifdeur; aangebouwde stallen onder lessenaarsdak. Ten noorden van het complex, enkele open schobben.

Auteurs: Pauwels, Dirk