Monument ter herdenking van de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen

Beschrijving

Op de zuidelijke punt van het Marktplein staat het monument ter herdenking van de gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Het werd ontworpen door Léon Vogelaar en ingehuldigd in 1925.

Het bestaat uit een vierkante, naar boven toe verjongende hardstenen sokkel, waarop een natuurstenen soldatenbeeld staat. De gelaarsde figuur, met lange mantel en helm op het hoofd, houdt de rechterhand tegen de borst en omknelt met de andere hand een vaandel. Op de voorzijde van de sokkel komt de inscriptie voor: AAN ONZE/ GESNEUVELDE HELDEN. Onder het opschrift leest men de namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Boven het opschrift is een bronzen plaatje aangebracht met de voorstelling van Christus aan het kruis. Op de getrapte dekplaat van de sokkel prijkt het opschrift: 1914 1918 met tussen beide jaartallen het wapenschild van Eksel. Op het basement van de sokkel vooraan rechts is de naam van de beeldhouwer gebeiteld: L. VOGELAAR SCULP.

Het gedenkteken staat in een later toegevoegde vierkante bloembak van kasseien. Op een hardstenen plaat aan de voorzijde hiervan komen bijkomende namen van gesneuvelden voor, namelijk die van de Tweede Wereldoorlog. Het geheel is omgeven door kiezel en door een origineel, achtzijdig hekwerk tussen vierkante hardstenen pijlers met afgeschuinde bovenhoeken.

• BUSSELS J. 1998: Hechtel en Eksel tijdens de Eerste Wereldoorlog en het interbellum. Een kroniek, Hechtel-Eksel, 220-222 (afbeelding).
  • PAUWELS D. 2005: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Deel 19n 3. Provincie Limburg. Arrondissement Maaseik. Kanton Peer, (Brussel)-Turnhout, 65.
  • RESPEN J. 1982-1983: Oorlogsrelikten als toeristische objekten – Noord-Limburg, onuitgegeven eindverhandeling, deel 1, Hasselt, Hoger Instituut voor Toerisme, Hotelwezen en Voedingsbedrijven, 106-107.

Auteurs: Pauwels, Dirk