Alleenstaand burgerhuis

Beschrijving

Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met centrale dakkapel onder plat dak, uit het interbellum.

In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op deze plek al een vroegere bebouwing voor, met analoge plattegrond. Erf niet toegankelijk.

Links van het huis bevindt zich een origineel bakstenen muurtje aan straatzijde, met ijzeren hek. Baksteenbouw op sokkel in alternerend metselverband; bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst op dito consoles. Hoeklisenen en middentravee met baksteenversieringen. Aflijnende rechte muizentand. Rechthoekige vensters op afgeschuinde hardstenen lekdrempels, met gekleurd glas in lood in de bovenlichten.

Rondbogig ingebouwd portaal met rondboogdeur met flankerend glas in lood met een soort toortsen als motief en bovenlicht met waaiervormige en geometrische motieven in glas in lood; hardstenen brievenbus. De muuropeningen zijn met een rechte muizentand afgelijnd. Blinde linker zijpuntgevel op gecementeerde plint. Rechter zijpuntgevel met lager aangebouwd origineel dienstgebouw onder zadeldak (dito leien) met van schouderstukken en topstuk voorzien rechter aandak, poort onder ijzeren I-balk en volledig gecementeerde, van imitatievoegen voorziene rechter zijpuntgevel.

Auteurs: Pauwels, Dirk