Beschrijving

Langgestrekte hoeve met losse bestanddelen; ordonnantie van hoofdbestanddeel: dwarsschuur-stal, thans met woonfunctie-woonhuis met enkelhuisopstand, eertijds driewoonst; zeven traveeën en één bouwlaag onder wolfsdak (nokrichting loodrecht op de straat, kunstleien), in kern teruggaand tot de 17de eeuw volgens de bewoners, tot de 18de eeuw naar onze mening.

Gelegen in een ruime tuin. Aan straatzijde, een eik. Achter de hoeve, een boomgaardje met enkele oude fruitbomen en een notelaar. Ronde gecementeerde waterput voor het woonhuis, beschaduwd door een krulwilg.

Op de Ferrariskaart (1771-77) komen op deze plek reeds een aantal deels anders georiënteerde, losstaande langgestrekte elementen voor. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) duikt het complex ongeveer in zijn huidige configuratie op. Het geheel bestaat uit een woongedeelte ten noordoosten, een parallel dienstgebouw ten zuidwesten, opzij geflankeerd door later gesloten, open schobben, en ten noordwesten aan straatzijde, een haaks bakhuis met oven. Hoofdbestanddeel van verankerde baksteen op gecementeerde plint; bewaard houtwerk. Beluikte rechthoekige 19de-eeuwse muuropeningen op gecementeerde lekdrempels; aangepaste stalvensters met ijzeren roedeverdeling; staldeur en schuurpoort onder houten lateien. Zijgevels met vlechtingen, de linker - eertijds met aangebouwde latrine, varkens- en paardenstal, heden ingestort, de rechter zijgevel met analoge rechthoekige muuropeningen, deels onder houten lateien, onder meer opkamervenstertje achteraan. Achtergevel met getoogde en rechthoekige muuropeningen, onder meer deur in houten kozijn, en later aangebouwd kippenhok onder lessenaaarsdak (golfplaten).

Interieur van woonhuis: bewaarde binnendeuren en schouw met schouwbalk en schoorsteenmantel.

Dienstgebouw van vakwerk met vullingen van leem, bak- en snelbouwsteen onder zadeldak (golfplaten) met aangebouwde schobben onder lessenaarsdaken; rechthoekige deur en gedichte poort in linker zijpuntgevel. Bakhuis van bak- en snelbouwsteen onder zadeldak (Vlaamse pannen en roofing); rechthoekige deur.

Auteurs: Pauwels, Dirk