Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Naast nummer 1 gelegen alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: stal(?)-dwarsschuur-stal-woonhuis, mogelijk tweewoonst met enkel- en dubbelhuishuisopstand; heden acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok schuin ten opzichte van de straat, Vlaamse pannen, deels mechanische achteraan), uit de tweede helft van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw, mogelijk ouder in kern. Aan straatzijde, oude linde; voor de stal, ronde gecementeerde waterput. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op hetzelfde perceel al een inplanting voor van een T-vormig pand met een losstaand dienstgebouwtje ten zuiden.

Verankerde bouw van donkere en latere rode baksteen, achteraan en rechts deels van cementsteen, op deels gecementeerde plint met imitatievoegen; bewaard houtwerk onder meer staldeuren onder houten lateien. Getoogde muuropeningen op gecementeerde lekdrempels, het rechter venster waarschijnlijk rechthoekig aangepast. Vooraan links, later aangebouwde open schob onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) met aansluitend gecementeerd hondenhok. Blinde linker zijpuntgevel. Rechter zijpuntgevel met betralied rechthoekig benedenvenster en luik onder houten latei in geveltop. Achtergevel deels met aflijnende rechte muizentand, rechthoekige muuropeningen onder houten lateien en latere aanbouw, stallingen, onder lessenaarsdak (golfplaten).

Latere losstaande dienstgebouwen achter en rechts van de hoeve onder zadel- en lessenaarsdaken (dito pannen en golfplaten), onder meer stallingen en open schob.

Auteurs: Pauwels, Dirk