Gekoppelde villa's

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde villa's

Beschrijving

Twee, aan straatzijde van een beschilderd bakstenen muurtje met gecementeerde afwerking, sierdennen en ligustrumhaag voorziene, alleenstaande, in spiegelbeeld gekoppelde villa’s in late cottagestijl; in totaal vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder vooraan gemansardeerd zadeldak (nok parallel aan de baan, mechanische pannen) met vijf dakvensters onder doorlopend dakschild vooraan en één centraal dito achteraan, uit het interbellum.

Nummer 13 zogenaamd "Ter Heide", zie ijzeren inscriptie. Erf niet toegankelijk. Witbeschilderde baksteenbouw; bewaard houtwerk onder meer rechthoekig roedeverdeling in bovenlichten, doch vernieuwde kroonlijst. Bij derde travee, driezijdige erker van één bouwlaag met bekronend, van een opengewerkte houten balustrade en deurvenster voorzien balkon. Beneden beluikte en van getoogde ontlastingsbogen voorziene kruiskozijnen, bij nummer 13 op geglazuurde lekdrempels. Korfboogvormige deurportieken in tweede en vierde travee met rechthoekige vleugeldeuren; aangepaste bordestrappen. Zij- en achtergevels met analoge, gewone en kloosterkozijnen.

Achteraan, originele aanbouw onder lessenaarsdak (dito pannen) met rechthoekige muuropeningen en aansluitende haakse originele aanbouw onder dito zadeldak.

Achteraan rechts van het erf, losstaand dienstgebouw van betonplaten onder zadeldak (golfplaten).

Auteurs: Pauwels, Dirk