Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand en de Heilige Philomena

Beschrijving

Volgens E. Jacques in 1960, zou het bedehuisje dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw, daar het niet voorkomt op de Ferrariskaart (1771-77), maar volgens hem wel op de oude kadasterplannen.

Waarschijnlijk dateert de kapel, die op gemeentegrond werd gebouwd, echter eerder van het midden van de 19de eeuw, daar het gebouwtje niet voorkomt in de Atlas van de Buurtwegen (1844), en vervangt ze bijgevolg niet een ouder kapelletje.

Opgericht in het midden van het dorpsplein, gezien de relatief grote afstand tussen dit plein en de dorpskerk. Moeders kwamen er vroeger op bedevaart voor hun huilende kinderen. In 1977, restauratiewerken door de buren. Avondmis op de vierde zaterdag van augustus. Thans staat één lindeboom achter het bedehuis, eertijds twee, confer een oude prentkaart.

Van een recente bakstenen stoep voorziene, noord-oostgeoriënteerde kapel met driezijdige sluiting onder geknikt zadeldak (kunstleien) op vernieuwde geprofileerde daklijstbalkjes, met vierkant, van een bekronend metalen kruis voorzien dakruitertje ten zuidwesten.

Volledig gecementeerde, grotendeels van imitatievoegen voorziene baksteenbouw. Markerende hoeklisenen en overhoekse, bovenaan afgeschuinde steunberen bij de sluiting. Voorgevel met aandak, puntgevelvormig spaarveld en rechthoekige deur, met bewaard benageld hout- en traliewerk, in een vlakke omlijsting, waarboven de inscriptie: O.L.V. VAN BIJSTAND/ B.V.O. en een blind oculus met centraal gecementeerd hoofd en flankerende acanthussen in een geprofileerde omlijsting.

Zijgevels met telkens één betralied getoogd venstertje in vlakke gecementeerde omlijsting op dito lekdrempel. Blinde sluiting. Omlopende geprofileerde daklijst.Volledig bepleisterd en witbeschilderd interieur met trapezoïdale overkluizing, rustend op een geprofileerde lijst, met aan koorzijde twee geprofileerde consoles met vlammotief. Vernieuwde vloer.

Mobilair: vernieuwd houten altaar met schilderij met voorstelling van het Lam Gods; twee tamelijk recente glasramen met de Heilige Philomena en Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, door Mathijs André.

• S.N., Catalogus van de geschiedkundige tentoonstelling ingericht van 23 tot 26 mei 1963 te Hechtel, s.l., 1963, p. 40, nr. 173.
  • AGTEN C., red., Jubileumboek 1999. Heemkundige Kring Hechtel-Eksel. Wie zijn verleden wegveegt heeft geen toekomst, Hechtel-Eksel, 1999, p. 13, 15, prentkaart op p. 13.
  • JACQUES E., Bijdrage tot de geschiedenis van de parochie Hechtel, in Het Oude Land van Loon, 16, 1961, p. 364.
  • JACQUES E., Bijdrage tot de toponymie van Hechtel, in Limburg, 39, 1960, p. 328-329.
S.N., Lei en griffel, 1, 3, 1993, p. 18-19, oude prentkaart.