Villa's

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa's

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijk Overpelt-Fabriek

Beschrijving

Woningen voor ingenieurs of hoger kaderpersoneel. In een ruime tuin gelegen, analoge villa’s, zogenaamd Marie Clementine en Bellevue, confer plaatje respectievelijk naast de deur en op de linker hekpijler; respectievelijk twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig aan en loodrecht op de straat, mechanische pannen, nummer 3 met centrale dakkapel onder plat dak), uit het interbellum.

Baksteenbouw met deels bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst op dito consoles en roedeverdeling in de bovenlichten van de bovenvensters van nummer 2. Bij nummer 3, gecementeerde afwerking voor plint, muurbanden, panelenfries en lekdrempels. Drie- en vijfzijdige erkers. Rechthoekige muuropeningen op hardstenen en gecementeerde lekdrempels, bij nummer 2 in omlijstingen van donkere baksteen; deur met behouden hout- en traliewerk. Gelijkaardig opgevatte, doch eenvoudiger zijgevels en achtergevel. Bij nummer 2, links aangebouwde, beschilderde, originele (?) veranda onder plat dak, afgelijnd met een van rozetten voorziene geprofileerde kroonlijst op consoles, geritmeerd door pilasters met sierlijke kapitelen en voorzien van rondboogvensters met roedeverdeling; in de Berkenlaan, twee recente rechts aangebouwde garages. Bij nummer 3, rechter zijgevel met recente aanbouw in plaats van de oorspronkelijke, confer sporen van dakaanzet; achteraan links, analoge originele lagere haakse aanbouw onder zadeldak (dito pannen); achteraan in de tuin, later losstaand dienstgebouwtje onder dito dak.

Auteurs: Pauwels, Dirk