Gekoppelde villa's

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde villa's

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijk Overpelt-Fabriek

Beschrijving

Woonst voor ingenieurs of hoger kaderpersoneel. In een ruime tuin met oude bomen gelegen, twee in spiegelbeeld gekoppelde villa’s, zogenaamd Les Buissonnets en Tabora, confer ijzeren paaltjes met plaatjes aan straatzijde; in totaal vier traveeën, twee hoektraveeën en twee bouwlagen onder gecombineerd, vooraan afgewolfd en centraal geknikt zadeldak (mechanische pannen), uit het begin van de 20ste eeuw. De twee centrale traveeën vormen een breed-, de overige telkens een diephuis.

Baksteenbouw op licht verhoogde begane grond met gecementeerde plint voorzien van getoogde keldergaten; houtwerk grotendeels vernieuwd of vervangen door pvc. Gecementeerde muurbanden, omlijstingen met hoekblokken, aanzet- en sluitstenen, alsook dito geprofileerde consoles van het balkon op de tweede bouwlaag van het breedhuis met sierlijk houtwerk. Grotendeels getoogde en deels rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels; twee deuren, deels met behouden traliewerk, telkens in de zijgevels aangebracht en voorzien van een deurportiek met steektrap, dragende houten pijlers en sierlijke dito consoles.

Eenvoudiger achtergevel met gelijkaardige muuropeningen, twee originele haakse aanbouwsels aan de zijkanten, links onder dito zadeldak, rrechts met tweede bouwlaag opgehoogd en voorzien van een plat dak, alsook haakse muur en recente aanbouw met bekronend balkon.

Achteraan, later losstaand, met een rechte muizentand met dropmotief afgelijnd dienstgebouw, heden en mogelijk eertijds al garages, onder dito zadeldak, met rechthoekige en getoogde muuropeningen, eerstgenoemde deels onder ijzeren I-balken.

Auteurs: Pauwels, Dirk