Sint-Janskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Janskapel

Beschrijving

Gebouwd vóór de Franse Revolutie, tijdens de welke het beeld van Sint-Jan werd stukgeslagen. Het wordt niet uitgesloten dat de kapel reeds in 17de eeuw bestond. Oudste vermelding in 1743 in de gemeenterekeningen. Jaarlijks trok de kruisprocessie naar dit bedehuis om de gunsten van Sint-Jan (tegen hoofdpijn), Sint-Genoveva (tegen wenende kinderen, huidziekten en oogkwalen) en Sint-Lucia (tegen keelpijn en buikloop) af te smeken.

Kapel ten noorden van het kruispunt aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Op 30 september en 1 oktober 1970, sloping bij urbanisatiewerken van de eertijds beschilderde en van imitatievoegen voorziene bakstenen kapel.

In 1985-86, heropbouw, naar ontwerp van Frans Van Winkel (Eksel) en Jef Stokmans (Bokrijk), ten zuiden, aan de overzijde van het kruispunt, met materiaal van het afgebroken huis Verdonck aan de Sellekaertstraat; conservatie en restauratie van de beelden door Alex Dausi, met reconstructie van enkele verdwenen attributen en ledematen door Domien Van Dael. Op 28 juni 1986, inwijding en onthulling van hardstenen gedenkplaat in deurportiek, met inscriptie: DEZE ALOUDE KAPEL/ -AFGEBROKEN IN 1970-/ WERD IN 1985 HERBOUWD/ DOOR DE GEBUREN EN/ HET GEN. V. GESCH. & VOLKSK./ 28 JUNI 1986/ DE SINT-JANSVRIENDEN.

Door een kasseien stoep omringd en door twee bomen geflankeerd, noordwest-zuidoost georiënteerd bedehuis van baksteen met driezijdige sluiting onder zadeldak (leien) met van topstuk met hardstenen deksteen voorzien aandak vooraan en bekronend ijzeren kruis achteraan. Voorgevel met door hoeklisenen met hardstenen afwerking geflankeerde, rondbogige deurportiek met ijzeren hek en twee bankjes links en rechts. Getoogde deur waarboven recent houten kruis met metalen Christusfiguur. Zijgevels met hoeklisenen vooraan en telkens één betralied houten kozijntje met ijzeren roedeverdeling. Blinde sluiting. Bepleisterd en witbeschilderd interieur onder tongewelf (407).

Mobilair: Gepolychromeerde beelden van Sint-Jan in disco (18de eeuw), Sint-Jan de Doper (datering?, levensgroot lichaam), Sint-Lucia (1820) door een zekere Pius, Sint-Genoveva (16de eeuw), beide laatste in de 19de eeuw in de kapel geplaatst en later witbeschilderd, Sint-Jan als profeet en woestijnprediker (18de eeuw); opnieuw gekleed Madonnabeeld met Jezuskind; twee knielende gipsen engelen; geschilderd houten of gipsen Lam Gods. Nieuw gemarmerd altaar, naar ontwerp van Jaak Perriëns en Jef Leyssen, waarboven een driehoek met vergulde stralenkrans en Godsoog.

• Tweemaandelijks contactblad van het Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde Overpelt, 2, 1982, p. 3; 5, 1985, p. 14 (bijlage),17, 22; 6, 1986, p. 19; 6, 1986, p. 1-12 (extranr.), 23-24.
  • CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaart op p. 53.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, z.pag., foto nr. 13

Auteurs: Pauwels, Dirk