Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Beschrijving

Gelegen ten noorden van de kruising van de oude weg Overpelt-Neerpelt, de huidige Zeldertstraat, met de Sint-Jansstraat, opgericht circa 1877 en gerestaureerd in 1992, confer recente gedenkplaat binnenin met inscriptie: DEZE KAPEL, GEBOUWD CA. 1877, WERD/ IN 1992 GERESTAUREERD DOOR DE/ SINT-JANSVRIENDEN MET DE HULP VAN/ MILDE SCHENKERS, SPONSORS, PAROCHIE/ EN GEMEENTE. Door leilinden beschaduwd, zuid-noord georiënteerd, eclectisch, rechthoekig bedehuis met vlakke sluiting.

Bepleisterde en witbeschilderde baksteenbouw op geprofileerde plint onder zadeldak (leien) met aandak vooraan. Hoeklisenen met imitatievoegen waarboven telkens een geprofileerd rondboognisje; geprofileerde fries. Voorgevel met rondboogportaal in een geprofileerde omlijsting met aanzetstenen en neorococo sluitsteen; houtwerk en hardstenen trap van 1992; bekronend sierlijk mozaïekpaneel met bloemenslinger, waarboven een driehoekig fronton, waaraan een klokje is opgehangen, met schouder- en topstukken en centraal hardstenen kruis op getrapte basis. Zijgevels met telkens drie rondboogvensters op hardstenen lekdrempels in gelijkaardige omlijstingen met neorococo aanzet- en sluitstenen, onder de lekdrempels uitlopend in sierlijke consoles met guttae. Blinde achtergevel met dito fronton.

Interieur met overkluizing van witbeschilderd hout op ijzeren draagconstructie; in de hoeken, sierlijke beschilderde consoles met bladwerk, waarop bovenaan de muren geprofileerde lijsten aansluiten; analoge consoles bij rondboogomlijsting van deur.

Mobilair: gipsen heiligenbeelden onder andere van Sint-Jozef, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en de Heilige Bernadette; decoratieve en figuratieve glasramen met voorstelling van onder andere de Aanbidding van de Herders en God de Vader met wereldbol; cementen Lourdesgrot; cementtegelvloer met bloemversiering en bladwerk.

• CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaart op p. 53.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, z.pag., foto nr. 13.

Auteurs: Pauwels, Dirk