Herberg De Trapkens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Trapkens

Beschrijving

Aan de staatsbaan gelegen voormalig tolhuis van de Luikse Staten, later herberg, genoemd naar de hoge stenen steektrap, en thans woning. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) aangeduid als een langgestrekt pand en holven, herberg genoemd, maar niet voorkomend op de Ferrariskaart (1771-77). Alleenstaand breedhuis met dubbelhuisopstand; zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), in Lodewijk XVI-stijl nog tijdens het ancien régime circa 1780-1794 opgericht.

Vroeger witbeschilderde (confer oude foto's), verankerde baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint met rechthoekige betraliede hardstenen keldergaten. Rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijstingen met dito sluitsteen; vernieuwd houtwerk, doch oude, hergebruikte deur; aangepaste gecementeerde bakstenen steektrap met recente ijzeren leuningen. Rechts, verankerde korfboogpoort van een dubbele rollaag, platte laag en rollaag, aangepast tot venster.

Gecementeerde linker zijpuntgevel met twee recent betraliede rechthoekige vensters in geveltop en originele aanbouw, eertijds paardenstal confer oude foto, heden deels van snelbouwsteen, onder lessenaarsdak (dito pannen). Blinde, eveneens gecementeerde rechter zijpuntgevel met later aanbouwsel, confer bouwnaad, onder dito bedaking. Achtergevel volledig met recente aanbouw onder lessenaarsdak.

Interieur met in literatuur vermelde, onderaardse gang.

• Drossaard Clercx feesten, Overpelt, 18-26 juni 1960, s.l., 1960.
  • CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, foto op p. 59.
  • MOLEMANS J., Historisch-naamkundige studie van Sint-Huibrechts-Lille, St.-Huibrechts-Lille, 1976, p. 336.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, foto nr. 48.

Auteurs: Pauwels, Dirk