Hoeve De Grote Hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Grote Hof

Beschrijving

Aan het einde van een eikendreef gelegen, aan straatzijde van bakstenen pijlers met vaasbekroning voorzien en door een oude eik beschaduwd complex, gewezen bezit van de abdij van Floreffe, gelegen in het gehucht de Hoeven, waar de abdij tijdens het ancien régime een uitgestrekt domein bezat. Heden horecafunctie, annex woning. Eertijds bevond zich vóór het woonhuis, een ronde gecementeerde waterput. Op de Ferrariskaart (1771-77) wordt de hoeve C(en)se Grooten hof genoemd en aangeduid als een langgestrekt pand. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) is het complex aangeduid als een geheel bestaande uit twee parallelle langgestrekte gebouwen. Woonhuis, oorspronkelijk van vier traveeën (confer oude foto), heden beneden van vijf, boven van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) tussen aandaken met topstukken en vlechtingen.

Recent beschilderde, verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; vernieuwd houtwerk onder meer de kroonlijst. Beneden gewijzigde ordonnantie. Aangepaste rechthoekige vensters op afgeschuinde lekdrempels onder houten lateien. De oorspronkelijke deur bevond zich in de rechtse travee, confer oude foto, de huidige linkse is recent.

Blinde linker zijpuntgevel met volledig aangepast, aansluitend voormalig dienstgebouw, eertijds stallingen, heden woonst, van verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met links aandak met vlechtingen en topstuk. Rechter zijpuntgevel met aansluitend voormalig dienstgebouw, onder meer dwarsschuur, onder rechts afgewolfde dito bedaking, met recente aanbouwsels voor- en achteraan.

• CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaart op p. 14, 57.
  • CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, foto op p. 14, 57.
  • MOLEMANS J., Historisch-naamkundige studie van Sint-Huibrechts-Lille, St.-Huibrechts-Lille, 1976, p. 15, 26, 27, 127-128.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, foto nr. 26.

Auteurs: Pauwels, Dirk