Molen van Leyssen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molen van Leyssen

Beschrijving

De molen van Leyssens is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, gebouwd in 1899, van het type stenen bovenkruier, bergmolen (beltmolen).

De molen is genoemd naar Jozef Leyssen (1853-1941), molenaar uit Sint-Huibrechts-Lille, die in 1898 bij de gemeente Overpelt een aanvraag indiende om een stenen molen te mogen bouwen, ter vervanging van een standaardmolen. Tot 1951 is de molen bewoond en uitgebaat geweest door de familie Leyssen.

Om de molen te behoeden voor afbraak, kocht de gemeente Overpelt (nu Pelt) de molen in 1963 aan en liet deze de molen in 1966 restaureren door Adriaens Molenbouw (Weert, NL). Al in 1971 besloot de gemeente Overpelt de molen opnieuw te verkopen, een besluit dat door de Bestendige Deputatie van Limburg afgekeurd werd. De gemeente voerde aan niet genoeg geld te bezitten om de molen te onderhouden. In 1976 ging de gemeente dan toch over tot de verkoop van de molen, mits enkele voorwaarden.

De koper verbouwde de molen tot woning. Het wiekenkruis (met verbusseld wiekensysteem) werd afgenomen. Het binnenwerk verdween grotendeels en de planken vloeren werden vervangen door parketvloeren. Door een storm op 18 januari 2007 werd de kap licht beschadigd, waarop de kap met een zeil werd afgedekt. Op 4 september 2009 heeft Adriaens Molenbouw de staart met het kruiwerk, de kap en de wiekenas verwijderd. Er werd een nieuwe, lichtkegelvormige kap geplaatst. De romp onderging in dezelfde periode een grondige renovatie.

Momenteel rest nog een conische, bepleisterde en witgeschilderde molenromp op een begroeide belt met stellinggaten onder een later aangebrachte, licht kegelvormige kap. De molen, nu woning, is toegankelijk via de vroegere invaart (doorgang) op de begane grond, een segmentboogpoort met aangepast schrijnwerk, geflankeerd door keermuren die doorlopen in lagere keermuurtjes aan de straat. De vroegere getoogde deur op de belt (thans venster) en de op een verticale lijn geplaatste getoogde vensters hebben tevens aangepast schrijnwerk. Van het draaiend werk (maalinrichting) bleven slecht enkele restanten bewaard.

• PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle; Pauwels, Dirk