Alleenstaand hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Alleenstaand hoekhuis

Beschrijving

Ten zuiden door een oude plataan van circa 1900 beschaduwd, aan straatzijde van een sierdennenhaag en aan het Wijerpad van een betonplaten omheining met ijzeren hek tussen latere bakstenen pijlers voorzien, hoekhuis met dubbelhuisopstand; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien), gebouwd in 1872. Achteraan het erf, enkele fruitbomen.

Baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint; aflijnende geprofileerde houten kroonlijst, waaronder bepleisterd en beschilderd fries; kruisvormige ankers met lelievormige uiteinden. Hoeklisenen en middenrisaliet. Eertijds beluikte, getoogde vensters op hardstenen lekdrempels, voorzien van geprofileerde sluitstenen. Getoogde deur in een geprofileerde, bepleisterde en beschilderde omlijsting met druiplijst en neuten; hardstenen steektrap met één behouden geprofileerde trede. Later houtwerk. Eenvoudiger zijgevels en achtergevel met grotendeels bewaard houtwerk: linkse zijpuntgevel met rechthoekig keldergat en twee getoogde vensters in geveltop; gecementeerde, van imitatievoegen voorziene rechtse zijpuntgevel met drie dito vensters en latere aanbouw onder plat dak, met rechthoekige muuropeningen op afgeschuinde hardstenen lekdrempels; achtergevel met overhoekse muizentand en bewaarde rechthoekige deur in houten kozijn, met sierlijke roedeverdeling.

Achteraan, originele, lagere haakse aanbouw onder zadeldak (kunstleien) met dito muizentand; grotendeels bewaard houtwerk van de overwegend getoogde en rechthoekige muuropeningen; korfboogpoort van een dubbele rollaag en een platte laag met hardstenen aanzetstenen en portiek onder houten latei met deur in houten kozijn; aansluitend later aanbouwsel onder lessenaarsdak (golfplaten).

• Het Liller Heem,4, 4, 1986, p. 17-18; 16, 1998, p. 9, afb.

Auteurs: Pauwels, Dirk