Huis Spaas

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Spaas

• is aangeduid als beschermd monument Teutenwoning Tielen-Kerckhofs

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Sint-Huibrechts-Lille

Beschrijving

In een ruime, na de Tweede Wereldoorlog ommuurde, van oude bomen, waaronder een rode beuk, voorziene Engelse landschapstuin gelegen dubbelhuis; vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig aan de straat, leien) met smeedijzeren windvaan, gebouwd in de periode 1870-80, volgens onuitgegeven notities van J. Schuermans in 1884, vermoedelijk door bouwmeester Baeten (Weert) of diens zoon. In 1890, uitbreiding met linkder aanbouw, alsook verlenging naar achter toe van de oorspronkelijke rechter vleugel. In 1951, uitbouw aan de achterzijde van het woonhuis met bekronend balkon en plaatsing van muurtje met ijzeren hekken tussen pijlers aan straatzijde. In 1993, ingrijpende verbouwing en restauratie.

Heden U-vormig complex. Witbeschilderde en aan de voorgevel bepleisterde baksteenbouw op gecementeerde plint met betraliede rechthoekige keldergaten; grotendeels bewaard houtwerk onder meer geprofileerde omlopende kroonlijst op consoles met acanthussen. Voorgevel gemarkeerd door op de eerste bouwlaag van imitatievoegen en op de tweede van paneelwerk met centrale rozetten voorziene hoeklisenen en middenrisaliet, waarboven centrale puntgevelvormige dakkapel met schouderstukken, smeedijzeren bekroning, paneelwerk met rozetten en rondboogvenster in een geprofileerde omlijsting met bladwerksluitsteen, ingeschreven in een mijterboogvormig spaarveld; horizontale accentuering door genoemde imitatievoegen, omlopende puilijst en doorlopende lekdrempels op de tweede bouwlaag, waartussen paneelwerk, gelijkaardige panelenfries met rozetten en afsluitende kroonlijst. Getoogde vensters in geprofileerde omlijstingen, onder de lekdrempels uitlopend in consoles met bladwerk, parellijst en diamantkop. Dito deur in omlijsting op hardstenen neuten met sierlijke sluitsteen voorzien van acanthussen, rol-, bladwerk en cartouche met ineengestrengelde letters C en S; hardstenen trap; het bekronende centrale venster voorzien van een gelijkaardige cartouche zonder letters. Gelijkaardig opgevatte, doch eenvoudiger zijgevels; linker zijgevel met mogelijk later, rechthoekig benedenvenster in vlakke omlijsting, rechter zijgevel met één getoogd en drie rechthoekige vensters in dito omlijstingen.

Interieur: voor onze streken zeer unieke schouwbetegeling van 56 vierkante wit-bruine tegels met bijbelse thema’s, in een houten schouwmantel in de linker voorkamer. Mogelijk werden de tegels ooit gekocht en meegebracht uit Holland door terugkerende Teuten. Ze zouden zijn gemaakt in Rotterdam in het derde kwart van de 18de eeuw en zijn mogelijk uit een oudere woning afkomstig.

Rechts, haaks aansluitend, inspringend, lager voormalig koetshuis onder zadeldak (mechanische pannen) met schild vooraan; aan straatzijde gelijkaardige afwerking als bij de woonhuisvoorgevel, aflijnende overhoekse en aan de rechtse langgevel mogelijk ook rechte muizentand, deels aangepaste, getoogde muuropeningen en latere aanbouw (jaren 1950?) onder plat dak. Gelijkaardige, verankerde linker aanbouw van 1890, met dito muizentand en deels aangepaste, getoogde en rechthoekige muuropeningen, onder meer recente garagepoort.

• Het Liller Heem 11, 1993, p. 159-162, afb.
  • SCHUERMANS J., Onuitgegeven notities over kerk en omgeving te Sint-Huibrechts-Lille, Neerpelt, 1985.

Auteurs: Pauwels, Dirk