Teutenwoning

Beschrijving

Alleenstaande voormalige teutenwoning en later gemeentehuis, confer recent metalen opschrift, heden herbestemd als archeologisch en heemkundig museum. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardadak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien) met twee oeil-de-boeufs, gebouwd in 1861 door het teutenechtpaar Th.L. Linders en H.M. Kerkhofs, en in 1903 ten zuiden voorzien van een nu verdwenen veranda, confer oude prentkaarten.

Vervangt een oudere en diepere woonst, in de Atlas van de Buurtwegen (1845) aangeduid met twee losstaande, waarschijnlijk bijbehorende gebouwen ten zuiden, die in 1854 werd verbouwd en in 1861 vervangen door het huidige pand. In 1959-60, opvulling van de gewelfde wijnkelder. Op 25 augustus 1960, schenking van de woning door toenmalig eigenaar, burgemeester J.A.H.Th. Spaas, en ombouwing tot gemeentehuis. Na de schenking, volledige renovatie en aanpassing tot gemeentehuis, waarbij de haakse aanbouw achteraan, met stallingen en schuur, confer oude foto, werd afgebroken. Na de fusie met Neerpelt, een tijdlang nog secretariaat. Heden, zetel van bepaalde gemeentediensten, maar grotendeels ingenomen door het Streekplatform Noord-Limburg en de heemkundige kring, die er ook een permanent museum uitbouwde. Rechts voor het pand, Christusdoorn of bevrijdingsboom, geplant na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De muren achter het pand werden opgetrokken met stenen afkomstig van de afbraak van het dienstgedeelte.

Baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint; zandsteen voor geprofileerde hoekbanden, omlijstingen, pui- en waterlijsten, paneelwerk, centrale balustrade en consoles; hardsteen voor de lekdrempels van de benedenvensters. Voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en middenrisaliet, waarboven recente trapgevelvormige bekroning met ingeschreven venster, schouderstukken en overhoeks topstuk; horizontale accentuering door gekorniste puilijst, waarboven paneelwerk (versierd met wolvenkoppen op de hoeklisenen, diamantkoppen, rozetten en gestileerd bladwerk) en centrale balustrade, doorlopende lekdrempels op de tweede bouwlaag, gelede architraaf en gelijkaardige panelenfries met centrale leeuwenkop en twee flankerende vrouwenhoofden, waarboven de geprofileerde omlopende houten kroonlijst op sierlijke, centraal gekoppelde consoles met voluut, acanthussen en bladwerk, bij middenrisaliet en hoeken afgewisseld met een soort bolversiering. Getoogde vensters in omlijstingen met vlakke aanzetstenen en floraal versierde sluitsteen, boven rustend op consoles met voluut, parellijst en florale versiering; vernieuwd houtwerk. Verdiepte getoogde deur in gelijkaardige omlijsting op hardstenen neuten; bewaard hout- en traliewerk; hardstenen trap met geprofileerde treden; portiek, in een gelijkaardige omlijsting met diamantkopsluitsteen, binnenin versierd met panelen, rozetten en diamantkoppen. Eenvoudiger zijgevels en achtergevel, met getoogde muuropeningen. Linker zijgevel met sierankers, gecementeerde muurband tussen beide bouwlagen en deur met hardstenen trap; volledig bepleisterde, witbeschilderde en van imitatievoegen en sierankers voorziene rechter zijgevel. Achtergevel met één krulanker met gekrulde spie, recent betraliede benedenvensters en aangepaste centrale muuropening.

• Het Liller Heem, 4, 4, 1986, p. 19; 5, 3, 1987, p. 30, foto op p. 28; 16, 1998, p. 75-80, prentkaart op p. 75.
  • SCHUERMANS J., Onuitgegeven notities over kerk en omgeving te Sint-Huibrechts-Lille, Neerpelt, 1985.
  • STALMANS L., Sint-Huibrechts-Lille in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaarten nrs. 2-4, 7, 11.

Auteurs: Pauwels, Dirk