Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Zogenaamd Huis Pellens, hoekpand met dubbelhuisopstand; vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien) met drie recente dakkapellen, gebouwd in 1888 en waarschijnlijk in 1929 van een verdieping voorzien, confer hardstenen gevelsteen boven de deur. Circa 1904, café. In jaren 1990, brand van dak en bijgebouwen, waarna restauratie. Heden met kantoor. Het rechts aansluitend bijgebouw heeft mogelijk een oudere kern, daar het gehele complex reeds quasi in zijn huidige configuratie verschijnt in de Atlas van de Buurtwegen (1845), evenwel zonder het losstaand dienstgebouw ten noordoosten, dat derhalve van de tweede helft van de 19de eeuw dateert.

Baksteenbouw met vernieuwd houtwerk. Lijstgevel, op gecementeerde plint van imitatiebreuksteen, gemarkeerd door ritmerende hoeklisenen, witbeschilderde bepleisterde omlijstingen, dito centraal ruitmotief en aflijnende rechte muizentand. Rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels. Eenvoudige achtergevel met op de eerste bouwlaag getoogde muuropeningen en op de tweede bouwlaag rechthoekige vensters. Rechter zijgevel met schuin aansluitende, lagere aanbouw van één bouwlaag op gecementeerde plint, onder achteraan recent lager uitlopend zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen) met rechter aandak, voorzien van schouderstukken en topstuk, hoogstwaarschijnlijk ook daterend van eind 19de eeuw; deels aangepaste, getoogde en rechthoekige muuropeningen.

Verderop in de straat, ten noordoosten, haaks dienstgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voor- en achteraan afgelijnd met een rechte muizentand; deels aangepaste getoogde muuropeningen; blinde rechter zijpuntgevel met links aansluitende bakstenen pijler en rechts dito muur; achtergevel met recente open houten aanbouw, namelijk garages. In het verlengde van het haakse bijgebouw, lagere open schob onder dito dak.

• Het Liller Heem, 4, 4, 1986, p. 19.

Auteurs: Pauwels, Dirk