Polskapelletje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Polskapelletje

Beschrijving

Vanaf het midden van de Eerste Wereldoorlog voorafgegaan door een kapelletje met Mariabeeld, aan een paal bevestigd. Noordzuid georiënteerd bedehuisje op een stukje gedempt moerasland opgericht in 1929 naar ontwerp van en onder leiding van Z. Serroyen, recent omheind met een ketting tussen paaltjes. Vooral tijdens de meimaand een gebedsoord.

Kapel van één travee met driezijdige sluiting onder zadeldak (leien) met dakruitertje achteraan. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw met imitatievoegen. Puntgevel tussen schouderstukken en bekronend kruis boven nokverankering. Rechthoekige deur in een rondbogig spaarveld met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in een nis met dropmotief; recent houtwerk; twee flankerende dito spaarvelden. Zijgevels gemarkeerd door hoeklisenen en verbindende rechte muizentand met dropmotief; telkens één rondboogvenstertje voorzien van een recent glasraam. Blinde sluiting met analoge indeling.

• Het Gengske, 6, 1993, p. 109-111.
  • BILSEN A., Honderd jaar Neerpelt. Fotokroniek van een dorp in de 20ste eeuw, Neerpelt, 2000, oude foto op p. 124.
  • BILSEN A. & KUPPENS Th., De Grote Heide... Neerpelts gehucht tussen kanaal en grens, Neerpelt, 1998, p. 62, 67-68, afbn.

Auteurs: Pauwels, Dirk