L-Vormige hoeve met losstaand dienstgebouw

Beschrijving

Hoeve met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch met mogelijk oudere kern voor de vleugel aan straatzijde, daar in de Atlas van de Buurtwegen (1845) op deze plek reeds een langgestrekte hoeve voorkomt.

Baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen), met rechte en overhoekse muizentand en grotendeels bewaard houtwerk. Pal aan de straat gelegen verankerde vleugel met ordonnantie: woonhuis-dwarsschuur; vijf traveeën en één bouwlaag op gecementeerde plint. Woonhuis met beluikte getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels. Zuidelijke zijpuntgevel met bouwnaden en twee rechthoekige vensters onder houten lateien in geveltop. Achtergevel met rechts een betralied keldervenster, waarboven opkamer, en achterdeur met ijzeren roedeverdeling in bovenlicht. Aangepaste schuurpoort vooraan en originele toegangsdeur tot schuur achteraan. Ten noorden van het erf, aansluitend haaks dienstgebouw, namelijk voormalig bakhuis en koestal, met rechthoekige muuropeningen deels onder houten lateien.

Ten westen, losstaand dienstgebouw, namelijk schob en paardenstal, met rechthoekige muuropeningen in houten kozijnen en getoogde poort onder houten latei. Ronde bakstenen waterput achter het woonhuis.

Auteurs: Pauwels, Dirk