Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Voormalige Aangenomen Lagere Gemengde School, heden "Basisschool Lommel-West Afdeling Werkplaatsen".

Alleenstaand hoekhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), van 1909, naar ontwerp van architect Moers, waarschijnlijk F. Moers (Sint-Truiden, ontwerp van 1908, nadien gewijzigd door provinciaal architect Léon Jaminé (Hasselt).

Aan straatzijde, gazon met vier linden omgeven door ligustrumhaag. Bouw van donkere baksteen; gebruik van hardsteen voor plint, lekdrempels, sluitstenen en omlijstingen van borstweringen bij de vier linkertraveeën; vernieuwde kroonlijst. Gevel gemarkeerd door muurbanden en omlijstingen van gele baksteen en afgelijnd met een rechte muizentand. Getoogde muuropeningen, de vensters met bewaard houtwerk. Verankerde zijgevels met puntgevelvormige bekroning met schouderstukken en topstuk (schouw), waarin getoogd spaarveld met dito venster; rechterzijgevel met S-ankers. Analoge achtergevel. Linkeraanbouw van 1962, confer hardstenen gevelsteen.

• INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 55, prentkaart nummer 108.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee euwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 222.
  • KNAEPEN R. & SMEULDERS F.V. (red.), Zo was... Lommel, Antwerpen, 1973, prentkaart op p. 69.

Auteurs: Pauwels, Dirk