School

Beschrijving

Eertijds een aangenomen lagere meisjesschool van de zusters van Sint-Vincentius a Paolo van Dendermonde. In 1932-33, uitbreiding met één klas van eerste en tweede leerjaar, alsook met een vierde graad huishoudklas. In september 1933, oprichting van een huishoudschool voor niet-schoolplichtige meisjes.

Aan straatzijde, bakstenen pijlers met hardstenen afwerking, waartussen ijzeren toegangshek. Gekasseide oprit, met rechts ervan twee oude kastanjelaren. Erf niet toegankelijk. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen met links en rechts rode ruiten), van 1927.

Van sierankers voorziene baksteenbouw op licht verhoogde begane grond en gecementeerde (?) plint; gebruik van hardsteen voor deklijsten, -stenen, muurbanden ter hoogte van lekdrempels en boogruggen, hoekblokken en afwerking van schouderstukken. Gevel verder gemarkeerd door middenrisaliet met tuitgevelvormige bekroning met schouderstukken, getrapt overhoeks topstuk en centrale rondboognis. Rechthoekige muuropeningen op vernieuwde hardstenen lekdrempels; aangepaste ramen en deuren; hardstenen trap. Linker zijpuntgevel met één getoogd venster in geveltop.

• INDEKEU B. & GEERTS F., Lommel. Proeve van een geschiedenis onzer gemeente, Lommel, 1941, p. 55.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee euwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 223.
  • THIJS C. & VAN STEEN C., Lommel. Proeve van een geschiedenis onzer gemeente, Lommel, 1941, p. 41.

Auteurs: Pauwels, Dirk