Villa des Geraniums

Beschrijving

Gelegen in een ruime tuin met onder andere oude beuken, esdoorns, linde en acacia. Aan straatzijde eertijds van een ijzeren inrijhek voorziene, confer oude prentkaart, thans van een recent dito hek tussen dito bakstenen pijlers voorzien, alleenstaand burgerhuis met enkelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken (mechanische pannen), uit het begin van de 20ste eeuw.

De eerste travee vormt een vooruitspringend lager diephuis met in de geveltop een oculus, de twee overige een breedhuis. Baksteenbouw op licht verhoogde begane grond en beschilderde gecementeerde plint, onder houten kroonlijst op geprofileerde consoles. Horizontaliserende geprofileerde gecementeerde kordonlijsten. Getoogde muuropeningen in dito omlijstingen met sluitstenen; bewaard houtwerk. Deur met dito traliewerk, diamantkopversiering en trap. Analoge zijpuntgevels, de linkergevel met getoogd en rechthoekig keldergat, de rechter met latere aanbouw onder lessenaarsdak.

Achteraan rechts, originele aanbouw onder plat dak. Nog verder gelegen, losstaand dienstgebouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) met baksteenfries en rondboogvenster in dito omlijsting.

• INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 51, prentkaart nummer 100.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee euwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, afbeelding op p. 164.
  • S.N., Historiek Lommelse zinkfabriek 1904-1974, brochure uitgegeven naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling, Lommel, 1990, oude prentkaart op p. 4.
  • VANDUFFEL F., Industrialisatie en verandering: Lommel tussen 1890 en 1914, Maaslandse monografieën 37, Assen, 1983, illustratie 29 (prentkaart) op p. 141.

Auteurs: Pauwels, Dirk