Café De Kroon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Kroon

Beschrijving

Hoekhuis met dubbelhuisopstand; vier + drie + vier traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen) met schuine nok en aan de Molsekiezel een rondbogig dakvenster onder zadeldakje, daterend van circa 1900, daar als gelijknamig café reeds aangeduid op een rooilijnplan van 1907.

Verankerde baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint; gebruik van zwarte baksteen voor hoekbanden, van hoekblokken voorziene omlijstingen en muurband boven de in spaarvelden ingeschreven, getoogde muuropeningen op hardstenen, in de Gasstraat gecementeerde lekdrempels; bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst, sierlijke windborden en deuren met diamantkopversiering. Linkerzijgevel met oculus in geveltop. Rechterzijgevel aan Dorp met rondboogvenster in geveltop.

Latere, links aansluitende L-vormige aanbouw, Molsekiezel 4, confer bouwnaad. Verankerde bakstenen dorpswoning met dubbelhuisopstand; vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien), met aflijnende rechte muizentand. Grotendeels getoogde muuropeningen op vernieuwde hardstenen lekdrempels, met vernieuwde ramen en deuren.

• GEERTS F. e.a., Door het zand getekend. Bijdragen over landschap en verleden van de Kempsense grensgemeente Lommel, uitgegeven naar aanleiding van de milleniumviering in 1990, Lommel, 1990, p. 348.
  • INDEKEU B., red., Om te dienen als museum... het huis Aerts..., p. 18.
  • INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 4, Lommel, 1989, p. 23, nummer 39.
  • KNAEPEN R. & SMEULDERS F.V. (red.), Zo was... Lommel, Antwerpen, 1973, prentkaart op p. 8.
  • MENNEN V., Van Vriesput tot Klein Duitsland. Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen, Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 10, Lommel, 1992, afbeelding op p. 349.

Auteurs: Pauwels, Dirk