Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Wat achterin gelegen, van een gekasseide oprit voorziene en aan straatzijde door een paardenkastanje beschaduwde, circa 1980 gerestaureerde, langgestrekte hoeve, met ordonnantie: waarschijnlijk koeienstal(confer typologie van de hoeven van Lommel-Kolonie)-dwarsschuur-woonhuis met dubbelhuisopstand; heden vier, eertijds waarschijnlijk vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), daterend van 1850-51.

Verankerde baksteenbouw op gesinterde plint; vernieuwd houtwerk. Rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels. Waarschijnlijk gedicht voormalig koeienstalvenster links. Getoogde poort; aangepaste zijgevels en achtergevel. Waarschijnlijk verdwenen, volgens gebruikelijke typologie ten westen aangebouwde potstal.

Achteraan, aanbouw onder doorlopend dakschild en later aanbouwsel, confer bouwnaad, eertijds bakhuis, onder lessenaarsdak (mechanische pannen). Ten westen achteraan het erf, recent dienstgebouw met onder andere garage.

• INDEKEU B., Een halve eeuw ten dienste van de Belgische waterwegen en dijken: Ulrich Kümmer (1792-1862), ingenieur van bruggen en wegen, Monumenten en Landschappen 23, 3, 2004, afbeelding. op p. 24.
  • MERTENS A. & SIMONS L., De vloeiweiden te Lommel-Kolonie, Limburg Natuurlijk 3, Hoeselt, 1982, afbeelding op p. 18.

Auteurs: Pauwels, Dirk